“Ik moet jullie iets vertellen. Het is een verhaal over energie. Een plan, een idee… Samen kunnen we de toekomst van Terheijden veranderen. Het heft in eigen handen… we maken Terheijden in acht jaar tijd energie neutraal.”

Zo begint het verhaal, verteld door een meisje uit het dorp, in de immersive film met de titel ‘Een sterker dorp’. In deze mega projectie van 180 graden, wordt de kijker meegenomen naar het verleden, heden en de toekomst van het dorp Terheijden.

Maar, dat verhaal vertellen is één ding. Voor de realisatie heb je eerst draagvlak nodig. Door het verhaal beeldend te maken, geeft het mensen de mogelijkheid om zich te verplaatsen in de duurzame toekomst. Hoe ziet ons dorp er dan uit? Hebben we wel voldoende mogelijkheiden om zelf energie op te wekken? En, hoe gaan we dat allemaal financieren? Kortom, een complex verhaal dat je graag eenvoudig, maar vooral realistisch wil vertellen. Geen sprookje dus, maar werkelijkheid.

Van groot belang is dat je op zoek gaat naar een positief verhaal; opbouwens, gestructureerd en vooral realistisch. Het gaat hier om een energietransitie en dat is al complex genoeg. Utopische en apocaliptische verhalen werken niet meer, zoals het benadrukken van de milieuproblemen door fosiele brandstoffen en andere verhalen die we nu kennen. Dit werkt negatief en sluit juist mensen uit. Met zo’n negatief verhaal vergroot je de afstand en maak je geen impact.

Nee, juist door te luisteren naar wat bewoners willen, wat ze beweegt en waar hun gevoeligheden liggen, kun je een goed verhaal maken. Het is het verhaal van de bewoners; persoonlijk, lokaal en met gevoel voor de dorpsgeschiedenis. In deze immersive film is dan ook bewust gekozen het eigen verhaal door mensen uit het dorp te laten vertellen: authentiek en echt. Daarnaast werd goed gekeken welke muziek en geluid het beeldverhaal kon versterken, passend bij de identiteit van het dorp. Alles werd naadloos op het lokale gevoel afgestemd. Daar kun je mensen mee raken en betrekken. Op die manier maak je impact.

Tijdens het energiefestival ‘Futurama’, dat in 2018 in Terheijden werd gehouden, bleek het effect van een goed beeldend verhaal. Vrijwel alle bezoekers waren enthousiast en wilden meewerken aan dit energieplan. Het beeldverhaal in de vorm van de immersive film, maakte daar een onderdeel van uit. Het liet zien waar het dorp sterk in is. Met beelden uit het verleden, heden en toekomst werd dat gevoel versterkt.

Zo vertelde één van de bezoekers over hun beleving van de immersive fil: “Wat een inspirerend verhaal! Het laat zien hoe mooi ons dorp eigenlijk is en wat we in het verleden allemaal al samen hebben kunnen realiseren. Het eigen zwembad is daar het ultieme voorbeeld van. Soms vergeet je een beetje hoe sterk je dorp eigenlijk is. Ik ga zeker meehelpen het dorp nu ook energie neutraal te maken.”

Wat in 2017 gestart is door een handjevol enthousiaste bewoners is een jaar later al uitgegroeid tot een collectief van ruim 300 leden: het Traais Energie Collectief. Ze gaan energieprojecten realiseren met hun leden. Het gaat om verschillende lokale duurzame energieprojecten zoals een windmolen, zonnepark, warmte uit de grond en energie uit de rivier. Alle stom en verdiensten van die projecten gaan terug naar het dorp. De leden zien hun investering terug in het rendement van de projecten. Een deel van de opbrengsten gaat terug in een energiefonds. Hiermee kunnen nieuwe projecten worden gerealiseerd.

De immersive film ‘Een sterker dorp‘ werd samen met Sabine Eijkholt van Eijkproducties gemaakt in opdracht van het Traais Energie Collectief. Met dank aan het productieteam: Coen Ouwerkerk (camera), Shaun Leyden (timelaps & drone), Ralf van de Pas (geluid). Patrick Dorré (video edit), Rinus Aarts (muziek & soundscape) en Dave Schepers (video effects & animatie). Deze mega projectie op locatie is mogelijk gemaakt door de techniek van HRS uit Terheijden.